LIMBA si COMUNICARE


MĂRŢIŞOR LITERAR – ION CREANGĂ

Pe 1 martie 1837, după propriile-i însemnări (1839, după acte), vedea lumina zilei, la Humuleşti, cel care avea să devină unul dintre clasicii literaturii române: Ion Creangă.
Sub genericul ““MĂRŢIŞOR LITERAR – ION CREANGĂ”, la Şcoala “Nicolae Iorga” – Focşani, a fost desfăşurat în perioada 25 februarie -1 martie 2011,  un proiect iniţiat şi organizat de prof. Liliana Niţu şi bibliotecar Adriana Măciucă,  la care au participat cadre didactice, părinţi şi elevi.
După cuvântul de deschidere rostit de coordonatoarea activităţii, prof. Liliana Niţu, elevii clasei a VI-a A au intrat în rolurile personajelor principale din “Amintiri din copilărie”, în cadrul unui proces literar, în care Nică a fost judecat pentru furtul pupezei din tei. Publicul participant a avut  ocazia să asiste la o interpretare de excepţie a elevilor şcolii.
De asemenea, programul manifestării a cuprins desfăşurarea unui concurs ce a vizat cunoaşterea operei lui Ion Creangă.
Centrul de Documentare şi Informare al şcolii a fost gazda expoziţiei organizate cu acest prilej, sub coordonarea d-nei bibliotecar Adriana Măciucă fiind expuse cărţi, fotografii şi imagini din activitatea şi opera scriitorului român.
În cadrul proiectului, şcolarii, părinţii şi cadrele didactice au vizionat secvenţe îndrăgite din filmul “Amintiri din copilărie”, au putut audia, de asemenea, fragmente din capodopera cu acelaşi titlu în interpretarea lui Mihail Sadoveanu.
“Participând la aceste activităţi, pentru câteva clipe, ne-am transpus – imaginar – în lumea fascinantă a lui Nică, retrăindu-i  păţaniile şi devenind părtaşi, pentru câteva momente, la desfăşurarea acestora”,  a declarat prof. Liliana Niţu.
 Prof. Liliana Niţu